Korpa

0 / 0,00 RSD

<span class="empty"> </span>

0 / 0,00 RSD

Medicinske gljive – lekovita svojstva i primena

Medicinske gljive vrste, lekovita svojstva i primena

Postoji veliki broj lekovitih gljiva koje su nam danas dostupne i koje mogu da se pohvale dugom tradicijom primene u alternativnoj medicini. Za nekoliko gljiva je dokazano da poseduju anti-ulcerozne i gastroprotektivne osobine, neke mogu da stimulišu imuni sistem i da se bore protiv umora, a neke imaju antioksidativne i anti-inflamatorne osobine koje su odlične u borbi protiv raka i usporavaju starenje organizma.

Neke od najčešćih i korisnih lekovitih gljiva ćemo navesti u daljem tekstu, uz napomenu da postoji puno više vrsta koje su dostupne i koje jednako mogu biti korisne.

Maitake (Grifola frondosa)

Maitake je sve više prepoznata kao potencijalni izvor polisaharida, poznatih kao beta-glukani, koji imaju neprevaziđena medicinska svojstva, uglavnom zbog efekata na imunološku funkciju. Može aktivirati makrofage, prirodne ćelije ubice i citotoksične T-ćelije koje napadaju tumorske ćelije. Izgleda da maitake gljiva takođe štiti zdrave ćelije od toga da postanu kancerogene i sprečava metastaze. Ova lekovita gljiva je divan tonik i adaptogen koji može povećati energiju i vitalnost. Ona igra ulogu u održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema poboljšanjem nivoa krvnog pritiska i nivoa holesterola. saznajte više…

Šitake (Lentinus edodes)

Šitake je druga najviše uzgajana jestiva gljiva na svetu. Kao i maitake gljiva, ona sadrže beta-glukane, posebno lentinan, koji je snažno antimikrobno sredstvo protiv bakterija i kvasaca. Šitake gljiva je je inhibirala rast 33 od 39 mikroorganizama (bakterija i gljivica) u jednoj istraživačkoj studiji, dok su druge pešurke koje podsećaju na ostrige, u istoj koncentraciji, inhibirale rast samo 3 od 39 patogena. Pored toga, šitake pečurka je odlična za poboljšanje imunološkog sistema i štiti nas od određenih karcinoma, naročito raka debelog creva. Od ovih gljiva možete da napravite fantastičan čaj koji je visoko antioksidantan. Zapravo, ekstrakcija u toploj vodi povećava antioksidativne osobine šitake pečurki. saznajte više…

Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) ili hrastova sjajnica

Reishi je popularna lekovita gljiva za podsticanje imunološkog sistema. Poznata je i kao “gljiva besmrtnosti“. Ima anti-kancerogene osobine zbog svog delovanja na imunološki sistem, što je prikazano u studijama na životinjama i ljudima. Imunološki parametri (ukupne T ćelije, ćelije prirodne ubice i nivoi interleukina) su značajno poboljšani. Ovo čini reiši gljivu sjajnim antimikrobnim agensom protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Pored toga, neke komponente ganoderme imaju hipoglikemijski efekat koji može pomoći u balansiranju nivoa šećera u krvi kod onih koji slabo kontrolišu nivo šećera u krvi. saznajte više…

Čaga (Inonotus obliquus)

Čaga je jedna od najviše cenjenih medicinskih gljiva i obično raste na brezovom drveću i sadrži polisaharide, polifenole, triterpenoide i steroide, koji su visoko antioksidantni. Ova osobina čini čagu korisnom u borbi protiv starenja i za zaštitu jetre, jer ima kapacitet čišćenja slobodnih radikala koji igraju glavni faktor i kod bolesti i u procesu starenja. Čaga medicinska gljiva takođe može da stimuliše imuni sistem i pomoći vam da se zaštitite od infekcija, bolesti i raka. Zapravo, čaga može izazvati apoptotičku ćelijsku smrt kod tumora jetre. Ovo pomaže u kontroli rasta ćelija i sprečavanju formiranja tumora. saznajte više…

Kordiceps (Cordyceps sinensis)

Kordiceps ima širok spektar terapeutskih upotreba od respiratornih stanja, poremećaja jetre, prevencije raka i pomoćnog lečenja do adrenalne insuficijencije i slabosti. Često se koristi kod sportista i starijih ljudi kako bi poboljšao fizičke performanse i povećao energiju i vitalnost. To čini povećanjem ćelijske ATP proizvodnje, koja oslobađa energiju u telu. Kao i kad su u pitanju ostale medicinske gljive, kordiceps može da ojača imunološki sistem i spreči nastanak karcinoma kroz svoje anti-tumorske efekte. To čini veliku dodatnu terapiju za rak, kako bi se broj belih krvnih zrnaca (leukocita) održao na visokom nivou, dok bi se pomoglo u smanjenju veličine tumora. saznajte više…

Ćuranov rep (Coriolus versicolor)

Poslednja na ovoj listi, ali svakako ne manje važna, ćuranov rep je lekovita gljiva koja se obično koristi u kineskoj medicini za uklanjanje toksina, povećanje energije i poboljšanje imunološkog sistema. Može da aktivira limfocite, monocite, makrofage i ćelije prirodne ubice kako bi nas zaštitila od bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i kancera. Uobičajeno se preporučuje u lečenju raka, jer može da inhibira rast ćelija karcinoma, smanjuje neželjene efekte od hemoterapije, stimuliše imunološki sistem i poboljšava kvalitet života.

Kada su u pitanju lekovite gljive, na tržištu su dostupne mnoge vrste proizvoda: čajevi, tinkture i osušeni prah u kapsulama ili tabletama. Postoje određena razmatranja o tome da li su određene komponente gljiva rastvornije u vodi nego u alkoholu, što otežava primenu tinkture. Čajevi su fantastičan način za prevazilaženje ovih razmatranja i predstavljaju odličan način za uživanje u svim lekovitim prednostima gljiva. Kuvanjem medicinskih gljiva u vodi, njihovi ćelijski zidovi se tope i oslobađaju većinu medicinskih supstanci koje se nalaze unutar njih.

Beli jarčič, dlakava gljiva ili gnojištarka (Coprinus Comatus)

Poslednja na ovoj listi, sa puno naziva u narudu, je Coprinus Comatus prirodnim putem smanjuje šeċer u krvi za preko 40% posle samo sat vremena a naučno je dokazano i da smanjuje mogućnost oboljenja od kancera(tumora) i sarcoma. Ovu gljivu zovu i “majstor energije” obzirom da je kompozicija njenih sastojaka takva da savršeno optimizuje metabolizam. Kod nas je nazivaju još i “dlakava gljiva” ili “gnojištarka” Ova gljiva je rasprostranjena u srednjoj Evropi. Nasuprot veċini ostalih gljiva, sadrži mnogo vitamina C, pored ostalih vitamina i uravnotežene mešavine minerala.

Gljiva Coprinus comatus upotrebljava se da bi se spreči slepilo, anputacija nogu, slabljenje i prestanak rada bubrega, potpomaže varenje i poboljsava apetit, štiti zidove krvnih sudova i time sprečava stvaranje arterioskleroze. Pored predhodno navedenog moramo dodati da se koristi i za lečenje hemoroida i zatvora. sanajte više…

Agarikus

Agarikus ima široku primenu u periodu rehabilitacije nakon teških bolesti , kao sredstvo regulacije imuniteta, smanjivanja toksikoza različite etiologije i normalizaciju rada jetre. Smatra se da je Agarikus u Rusiji, tačnije u Sibiru važno prirodno sredstvo  u svim slučajevima poremećaja metabolizma, disfunkcije jetre, karcinomnih oboljenja,  različitih vrsta poremećaja metabolizma masti, kao i stanja intoksikacija različite etiologije.
Svojstva Agarikusa su temeljno istražena i objašnjena delovanjem korisnih smolastih jedinjenja na jetru . Njihov  uticaj pospešuje lučenje neophodnih fermenata koji regulišu ne samo rad jetre već debelog i tankog creva. Normalizacijom rada unutrašnjih organa  odgovornih  za proces detoksikacije postižu se brojni pozitivni efekti:
Smanjuje opšti nivo intoksikacije organizma, čišćenje limfne tečnosti i krvotoka, što doprinosi zaštiti od toksičnih materija, daje energiju.
Pravilan rad unutrašnjih organa i normalizacija fermentne aktivnosti dovodi do pravilnog metabolizma masti.  Ova pojava utiče i na regulaciju telesne težine.

Jedan komentar

  1. medicinske gljive su pravi dar od prirode za zdravlje! ja licno iskljucivo uzimam medicinsku gljivu reishi za imunitet. hvala vam za to sto sirite informacije o medicinskim gljivama!

Napišite odgovor ili svoj komentar

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Šifra
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Uporedi